,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. augusztus 23., szombat

~ ZÖLDSÉGES - FETÁS HÁROMSZÖG / BÖREK

Print Friendly and PDF





 A börek is a pizzához hasonlóan valószínű, hogy a szegények konyhájában születhetett az egykori oszmán birodalomban. Azzal töltötték ami éppen akadt a háznál, vagy csak bőségesen meglocsolták a tésztarétegeket zsiradékkal, a tetejét megszórták szezámmaggal és úgy sütötték tartalmas lepénnyé.
Mára pedig az utcai étkezdék, pékségek egyik legnagyszerűbb fogása lett Törökország, a Balkán és a Közel - keleten területén is.
A változatos töltelék alapja a feta és a petrezselyem, készülhet kerek, félkör alakban, vagy éppen szivarszerűen feltekerve vagy háromszög alakúra formázva.
Süthetik olajban vagy éppen tepsiben is, egy a lényeg  : finom és tartalmas, bármilyen töltelékkel is készül.


» HOZZÁVALÓK « ( 12 db - hoz )
Töltelék : - kb 35 dkg burgonya, 1 közepes zellergumó, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 15 dkg feta sajt, 1 csokor petrezselyem, kakukkfű, őrölt kömény, frissen tekert bors, olívaolaj
- 1 cs réteslap ( 8 db )
- olvasztott vaj - a kenéshez

- A burgonyát és a zellert kockázzuk fel, főzzük puhára, majd csepegtessük le és villával törjük össze.
- A hagymát szeleteljük vékonyra, olívaolajon dinszteljük meg  és adjuk a püréhez, ízesítsük, végül morzsoljuk hozzá a feta sajtot.
- Egy réteslapot kenjünk meg olvasztott vajjal, helyezzünk rá egy másikat és kenjük le szintén vajjal, vágjuk hosszában három részre és a videón bemutatott módon hajtsunk háromszögeket belőle.


- Rakjuk a háromszögeket sütőpapíros tepsibe, kenjük le olvasztott vajjal és előmelegített 180 °C - os sütőben süssük szép pirosra.
- Uborkás joghurtos mártogatóssal kínáljuk : -  ehhez vágjuk ki az uborka magvas részét, a többit reszeljük a joghurthoz és ízesítsük sóval, borssal, pár csepp citromlével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése