,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. október 31., hétfő

~ FOSZLÓS KUGLÓF ~



»HOZZÁVALÓK«
- 45 dkg liszt, 25 g friss élesztő, 1 kk só, 4 ek porcukor, 1 tojás sárgája
- 5 dkg olvasztott vaj, 1 narancs reszelt héja, 2 ek kakaópor, 1 tk vaníliakivonat, kb 2 dl langyos tej
- vaníliás cukor - a szóráshoz

  1. Az élesztőt 1 dl tej és 1 ek cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összeszitáljuk a sóval, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojást, majd elkezdjük összedolgozni. Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, a reszelt narancshéjat és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 
  2. Alaposan kidolgozzuk, majd kétfelé osztjuk és az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kevés vízben elkevert kakaóport.
  3. Mindkét tésztagombócot letakarva a duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kisodorjuk kb 50 - 60 cm hosszú rúddá, majd a két rúd végét összecsípjük és összecsavarjuk. Koszorút formálva belehelyezzük az előzőleg vajjal kikent és liszttel behintet kuglóf formába ( 2 , 2 l- es ) és letakarva még 20 percig pihentetjük.
  4. A kuglófot 180 °C - os sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg színt nem kap a tészta. Még melegen kiborítjuk a formából, lekenjük langyos tejjel és megszórjuk vaníliás cukorral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése